Työhevosharrastuksessa on tärkeää imeä mahdollisimman paljon tietoa aiheeseen liittyen, jotta kehittyisit työhevosen valmentajana ja jotta osaisit ottaa hevosesi hyvinvoinnin huomioon parhaalla mahdollisella tavalla. Monia vanhoja hevosvetoisia työvälineitä voi aivan hyvin käyttää vielä nykyisinkin ja juuri tämä on erittäin mielenkiintoista työhevosharrastuksen saralla – tällainen toiminta on ikäänkuin paluuta omille juurille, paluuta aikaan, jona esivanhempamme elivät ja jolloin työhevosen työpanos oli merkittävä.

Kirjallisuudesta löytyy ohjeita sekä malleja, joiden avulla voit valmistaa hevosvetoisia työvälineitä jäljitellen vanhanaikaisia työvälineitä. Toinen hyvä vaihtoehto on korjata käyttökelpoisia, mutta jo kolhuja saaneita välineitä. Jos olet erityisen lahjakas käsistäsi ja jos omaat suunnittelijan lahjoja, voit toki suunnitella ja valmistaa myös aivan uudenlaisia ja nykyaikaisia hevosvetoisia työvälineitä. Tällainen näkökanta on erityisen mielenkiintoinen, koska tällaisessa toiminnassa yhdistetään vanhoja perinteitä uudenaikaiseen tietoon ja taitoon. Parhaimmillaan tällaisilla välineillä voidaan tehdä aivan niitä samoja tehtäviä kuin entisaikoina, mutta entistä tehokkaammin ja helpommin.

Alan kirjallisuutta kannattaa etsiä kirpputoreilta, kirjastosta sekä antikvariaateista. Joskus saatat tehdä hyviä löytöjä myös ystäviesi kirjahyllyistä – erityisesti jos myös ystäväsi ovat hevosalan harrastajia. Ehkäpä voitte lainata kirjoja toisillenne tai tehdä vaihtokauppoja? Toisinaan työhevosiin liittyvän kirjallisuuden löytäminen saattaa tuntua vaikealta, erityisesti jos suosit suomenkielistä kirjallisuutta. Toivommekin, että seuraavista vinkeistä on hyötyä etsiessäsi mielenkiintoista luettavaa.

Toivo Vuorelan kirja ”Suomalainen kansankulttuuri” (1975)

Toivo Vuorelan teos ”Suomalainen kansankulttuuri vuodelta 1975 on mielenkiintoista luettavaa myös työhevosharrastajalle, koska se käsittelee suomalaista kansankulttuuria laajalla tavalla. Kirjassa esitellään esimerkiksi perinteisiä metsästysvälineitä, koruja, asuja sekä ruokalajeja. Maanviljelyä käsittelevät kappaleet sekä kappaleet, joissa kerrotaan perinteisestä karjanhoidosta ovat mielenkiintoista luettavaa myös työhevosharrastajalle.
Toisaalta koko teos luo harrastukselle tietynlaista kontekstia – voi olla mielenkiintoista tietää, millaisissa olosuhteissa elettiin aikana, jolloin työhevosten työpanos oli kovin merkittävä – miten silloin asuttiin, sisutettiin, pukeuduttiin, syötiin ja metsästettiin. Kirjassa kerrotaan myös esimerkiksi tuon ajan puutöistä, nahkatöistä, sepän töistä, kuljetusvälineistä sekä kulkuvälineistä, jotka saattavat olla kiinnostavia aiheita myös työhevosharrastajan näkökulmasta.
Jos haluat vaikkapa valmistaa rekipeiton, löytyy kirjasta vinkkejä tällaisen rekipeiton tekemistä silmällä pitäen. Kirjasta löytyy jonkin verran erilaisia kuvauksia niistä töistä, joita on aikoinaan tehty hevosten avulla. Kirjasta löytyvät vanhat valokuvat ovat erityisen mielenkiintoisia – kertoohan yksi kuva usein enemmän kuin tuhat sanaa. Kirjasta löytyy esimerkiksi vuodelta 1913 oleva Närpiössä otettu kuva hääkulkueesta, jossa hevoset ovat keskeisessä osassa. Myös erilaiset kirjasta löytyvät piirrokset ovat mielenkiintoisia.

Pekka Kautovaaran kirja ”Käden taidot” (1984)

Pekka Kautovaaran kirja ”Käden taidot” vuodelta 1984 kertoo siitä kuinka ennen vanhaan hyödynnettiin luonnonmateriaaleja tarve-esineitä tehtäessä. Kirjasta löytyy myös vinkkejä siitä, miten voi valmistaa hevostöissä käytettäviä puuesineitä. Kirjasta löytyvä hauska kuvasarja kuvaa aidasten sekä aitavitsasten valmistusta sekä luokin painantaa. Jos sinua kiinnostaa miten ennen vanhaan leikattiin ja puitiin ruista ja miten valmistettiin esimerkiksi vesikelkka, kannattaa tarttua tähän teokseen.

Lauri Jäntin kirja ”Talonpoikaisesineistön katoavaa kauneutta” (1974)

Tästä Lauri Jäntin teoksesta, joka on julkaistu vuonna 1974, voi löytää upeita kuvia vanhoista talonpoikaisesineistä. Samalla lukija tutustuu esineiden tekotapoihin, koristeluun sekä valmistusmateriaaleihin. Työhevosharrastajan kannalta kenties parasta antia tämän kirjan osalta on kuva, joissa näkyy 1800-luvun pyhäpäivinä käytetyt puiset selustimet sekä länget. Näiden puisten esineiden koristelu on uskomattoman kaunista! Kuvista näkee myös, kuinka menneiden aikojen kyläseppien on täytynyt olla erittäin taitavia, jotta he ovat onnistuneet takomaan niin taidokkaita silojen kaaria, kuolaimia sekä jalustimia.

Kustaa Vilkunan ja Eino Mäkisen kirja ”Isien työ” (1976, uudistettu painos)

Kustaa Vilkunan ja Eino Mäkisen vuonna 1976 julkaistussa kirjassa ”Isien työ” on muutamia työhevosharrastajan kannalta mielenkiintoisia kappaleita, joissa kerrotaan esimerkiksi miten valmistetaan risukarhi tai miten raudoitetaan kärrynpyörä. Ellet tiedä mikä on haapio, voit ottaa selvää lukemalla tämän kirjan.

Kirja nimeltään ”Suomen sotaväki” (1936)

Suomen sotaväkeä jaettiin lahjaksi palvelukseen osallistuneille ja teos onkin oman aikakautensa sotaväkeä esittelevä teos. Kirjasta löytyy hyviä kuvia, joissa hevoset ovat keskeisessä asemassa.

Toivo Vuorelan kirja ”Kansantieteen sanasto” (1964, uudistettu painos)

”Kansantieteen sanastosta” löytyy runsaasti hevosiin tai hevosten varusteisiin liittyvää sanastoa, josta osa kuulostaa jo kovin vanhakantaiselta. Tiedätkö esimerkiksi mitä tarkoittavat hilohevonen, ratus, rekiveto, kainu ja kipikka? Jos et tiedä, kaiva ”Kansantieteen sanasto” esiin ja ota selvää!