Nykyajan Suomessa ei työhevosia tietystikään tarvita käytännön töissä samalla tavalla kuin ennen vanhaan. Tästä huolimatta työhevostoimintaan liittyvän kulttuuriperinnön säilyttäminen voi olla mukava harrastus. Työhevoset ovat edelleenkin aivan yhtä viehättäviä kuin ennenkin vaikka ajat ovatkin muuttuneet.

Mitä työhevosen kanssa voi harrastaa?

”Mitä työhevosen kanssa sitten voi harrastaa?”, saattaa olla kysymys, joka tulee mieleesi kuullessasi työhevosharrastuksesta. Tarjolla on yllättävän paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista voit valita mieleisesi. Suomenhevosille järjestetään esimerkiksi valtakunnallisia työmestaruuskilpailuja, joissa kilpaillaan esimerkiksi Hilippa-patsaasta. Patsasta kutsutaan myös Pekka Vilkunan kiertopalkinnoksi. Valtakunnallisten työmestaruuskilpailujen lisäksi järjestetään myös muita kilpailuja, joissa työhevoset voivat mitellä taitojaan.

Työhevosharrastajana saatat tarvita esimerkiksi erilaisten hevosvetoisten työkoneiden käyttöohjeita, joita saat helposti muilta alan harrastajilta sekä alan toimijoilta. Haluat kenties valmistaa itse aisasi tai harrastaa luokkivaljastusta. Luokkivaljaat sisältävät monta osaa, joiden nimien tunteminen osoittaa alan harrastuneisuutta. Haluat kenties harrastaa myös silavaljastusta ja oppia silavaljaiden osien nimet. Entäpä tiedätkö mitä ovat mäkivyöt tai rahkeen solmu tai miten aisaremmi kiinnitetään? Erilaisiin hevosvetoisiin ajopeleihin sekä laitteisiin tutustuminen voi olla erityisen mielenkiintoista. Entäpä tiedätkö millainen on niin sanottu köyhän miehen valjastus ja millaisissa tilanteissa tällaista valjastustapaa voi hyödyntää?

Työhevosen hoitoon ja valmennukseen saatat myös tarvita vinkkejä ja ohjeita, samoin kuin varsan hoitoon. Varsan syntymän, kasvun ja kehityksen seuraaminen on erityisen antoisaa hevosrakkaalle harrastajalle ja varsan syntymä voikin olla yksi harrastuksen kohokohdista. Tämä iloinen tapahtuma vaatii kuitenkin jonkin verran valmistautumista sekä perehtyneisyyttä. Kirjavinkit ovat varmasti myös tervetulleita, jos olet alan innokas harrastaja ja janoat lisätietoa työhevosharrastuksesta, työhevosista sekä niiden hoidosta ja valmennuksesta.

Sosiaalisen median kanavat ovat oiva tapa saada lisätietoja työhevosharrastuksesta

Internetistä sekä erityisesti Facebookista löytyy useita sivuja, joilla työhevosharrastusta harrastavat henkilöt voivat vaihtaa harrastukseensa liittyviä ajatuksia sekä seurata harrastukseensa liittyvää uutisointia. Valtakunnallisten työmestaruuskilpailujen lisäksi järjestetään vetokilpailuja. Erilaiset kurssit sekä tapahtumat ovat myös loistavia keinoja syventää omaa osaamista sekä alan tuntemusta.

Organisaatiot

Työhevosten harrastamiseen liittyvät seurat ja järjestöt järjestävät monipuolista varainkeruuta, joiden avulla ne pyrkivät keräämään varoja toimintansa tukemiseen. Esimerkiksi erilaisen myyntitoiminnan avulla pyritään tällaisia varoja keräämään. Eräs suosittu myyntiartikkeli on ollut seinäkalenteri, johon on koottu työhevosten kuvia. Tällainen kalenteri on mukava lahja hevosharrastajalle, joten ei olekaan ihme, että kalenteri on kerännyt suosiota – erityisesti koska kalenterin myynnistä saatavat tuotot menevät hyvään tarkoitukseen. Kalenterin mukava puoli on se, että siihen on merkitty valmiiksi tärkeimmät Suomen työhevostapahtumat.

Osa työhevosten harrastamiseen erikoistuneista kerhoista toimii aluekerhoina ja osa niistä toimii koko Suomessa. Mikä oikein on aluekerhon tarkoitus? Tällainen kerho pyrkii jakamaan tarpeellista tietoa suomenhevosen työkäyttöön liittyen. Tiedon lisäksi se pyrkii myös opastamaan alasta kiinnostuneita käytännössä. Toiminnan tavoitteena on lisätä suomenhevosen arvostusta sekä tehdä sitä tunnetummaksi. Samalla pyritään pitämään suomenhevonen rodullisesti monipuolisena sekä edistämään niiden käyttöä ratsuina. Ihmisiä pyritään kannustamaan suomenhevosharrastuksen pariin sekä luomaan harrastustoiminnastaan mahdollisimman monipuolista. Johtoryhmä sekä alueyhdistyshenkilöt auttavat ylläpitämään aluekerhojen toimintaa.

Monet aluekerhot ylläpitävät omia verkkosivuja, joilta löytyy harrastukseen liittyvää arvokasta tietoa. Monilta sivuilta lötyy myös kirpputoripalsta, jonka kautta on mahdollista ostaa, myydä tai vaihtaa hevostarvikkeita. Tällaiset sivut ovat oivallisia hyvien löytöjen tekemistä silmällä pitäen – toisen roska voi olla toisen aarre, sanotaan, ja tämä pitää yllättävän usein paikkaansa. Jos sinulla on esimerkiksi jokin hyväkuntoinen hevostarvike, joka ei enää palvele omaa käyttötarkoitustasi, kannattaa se myydä, jolloin saat rahaa uusien, tarpeitasi paremmin vastaavien, tarvikkeiden ostoa varten. Kierrättäminen on sekä ympäristöystävällistä että taloudellista!