Aloittaessasi työhevosen valmennuksen, tulee kiinnittää suurta huomiota varusteiden valintaan ja huolehdittava siitä, että ne ovat kestävät ja sopivat juuri sinun hevosellesi. Erityistä huomiota on kiinnitettävä länkien kestävyyteen ja sopivuuteen. Hyviä vinkkejä saat kokeneemmilta harrastajilta sekä erilaisilta työhevosaiheisilta verkkosivuilta. Olemme kuitenkin keränneet tälle sivulle joitakin vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun. Oman valmennustoiminnan pohjaksi kannattaa kerätä mahdollisimman paljon tietoa, jonka avulla voit kehittää omaa valmennustoimintaasi sekä kehittyä itse valmentajana.

Maltti on valttia aloittaessasi valmennuksen

Valmennuksen alussa kannattaa edetä äärimmäisen varovaisesti. Jos hevoselle laittaa liian painavan kuorman valmennuksen ja harjoittelun alkuvaiheessa, saattavat sen lihakset tulla kipeiksi. Erityisesti hevosen olkapäät ovat vaarassa kipeytyä. Jos hevonen tuntee kipua, saattaa se alkaa puolustautua ja jopa kieltäytyä vetämästä. Tämä on aivan luonnollista ja järkeen käypää – eikö olekin? Malttamattomuudella saatetaankin aiheuttaa se, että hevosesta tulee vetämätön. Maltti on valttia myös työhevosharrastuksessa – ja erityisesti juuri siinä!

Älä vedätä hevosella liian painavia kuormia harjoituksissa – Don`t force a horse to pull too heavy loads on exercises
On tärkeää, että kuorma on sen painoinen, että hevosella on realistiset mahdollisuudet saada kuorma liikkeelle, kun käsket sen vetää. Muistathan myös antaa hevosen levätä riittävästi – älä koskaan aja sitä väsymykseen asti! Hevosen lukeminen on taito, josta on suurta hyötyä valmentaessasi työhevosta. On tärkeää, että opit huomaamaan, milloin hevonen alkaa liiaksi väsyä ja että tiedät sen voimien rajat.

Harjoituksissa ei kannata vedättää hevosella maksimikuormaa, vaan tällaiset tilanteet kannattaa jättää suosiolla kilpailuihin. Hevosen saavutettua kisakunnon, voit tarjota hevostasi vetokokeen kautta kantakirjoihin tai voit osallistua sen kanssa vetokisoihin. Tässä tilanteessa on tärkeää, ettet vedätä hevosella lainkaan 3-4 viikkoa ennen kisatilannetta. Hevosen kuntoa tulee kuitenkin pitää yllä muiden keinojen avulla myös juuri ennen kisoja.
Ehkä eräs suurimmista virheistä mitä voit tehdä erityisesti harjoittelun alkuvaiheessa, on hoppuilu – se, että yrität vedättää hevosella liian suuria kuormia, minkä vuoksi hevonen saattaa tuntea harjoittelun epämiellyttäväksi. Tästä seuraa helposti noidankehä, koska hevonen tietysti alkaa vältellä epämiellyttäviksi kokemiaan asioita.

On tärkeää seurata hevosen kuntoa

Toisinaan hevonen saattaa näytellä ja antaa ymmärtää, ettei haluaisia lähteä lainkaan työntekoon. Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla päättäväinen. Hevosen tuntemuksesta on jälleen hyötyä ja kannattaakin pyrkiä pohtimaan minkä vuoksi hevonen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Toisinaan voi olla tarpeen tarjota hevoselle tavallista kevyempiä päiviä sekä tavallisuudesta poikkeavia liikuntamahdollisuuksia. Käytä mielikuvitustasi miettiessäsi millaisesta liikunnasta hevosesi saattaisi pitää ja millaisista liikuntamahdollisuuksista se hyötyisi mahdollisimman paljon. Myös hevoselle on tärkeää saada tehdä asioita, joista se nauttii ja jotka se kokee mielekkäiksi.

Oman hevosen kunnon arvioiminen saattaa olla haastavaa, erityisesti, jos olet vasta aloittanut hevosesi valmentamisen. Hevosen kunnosta saa osviittaa erilaisten verikokeiden avulla. Verikoe kannattaa ottaa vasta siinä vaiheessa, kun valmennusta on takana jo puolisen vuotta – liian varhaisessa vaiheessa otetuista verikokeista ei ole juurikaan hyötyä.

Hevosen hyvä kunto on tärkeä osatekijä erilaisissa kilpailuissa menestymiselle sekä tietysti myös hevosen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Hevosesta tulee usein läheinen ystävä, etkä varmastikaan halua ystäväsi voivan huonosti. Tästä syystä onkin tärkeää seurata hevosen kuntoa ja sen kehittymistä. Hevosen perushoidon ja erityisesti ravinnon tulee olla kunnossa, jotta hevosesta kehittyy vahva ja terve työhevonen, joka on aina valmiina työntekoon.
Asiantunteva eläinlääkäri voi auttaa sinua tässä tehtävässä. Onkin tärkeää löytää eläinlääkäri, jonka arvioon voit luottaa ja jonka kanssa yhteistyö sujuu sulavasti. Tässä harrastuksessa on myös erityisen tärkeää löytää samanhenkistä seuraa, jonka kanssa on mahdollista vaihtaa ajatuksia ja ideoita harrastukseen liittyen. Keneltäpä saisitkaan parempia vinkkejä kuin toiselta kokeneelta hevosharrastajalta ja kukapa ymmärtäisikään paremmin millaisten ongelmien kanssa mahdollisesti painit harrastuksesi polulla pyrkiessäsi kehittymään loistavaksi työhevosen valmentajaksi?